Tuin 1

De vijvers

De tuin biedt momenteel plaats aan drie vijvers. De grote vijver, centraal gelegen in de tuin, heeft een afmeting van 10 x 25 meter. Het midden deel is 2 meter diep. Deze vijver is oorspronkelijk aangelegd als zwemvijver maar niet meer als zodanig in gebruik. In deze vijvers leven groene kikkers, salamanders, (te veel) goudvissen en andere waterdieren als larven van libelles, waterjuffers en kevers. Zonder pompen en filters moeten de zuurstofplanten als Fonteinkruid, Waterpest, Hoornblad en dergelijke voor helder water zorgen. Verder groeien veel waterlelies in de vijver met prachtige bloemen in de zomer en zijn grote groepen van de mooie blauwe Pontederia en gele Iris aanwezig.

Dicht bij de woning ligt een min of meer driehoekige vijver met zijden van ongeveer 5 meter met daaraan gekoppeld een beekloop die achter een mooie rode Acer op een heuvel ontspringt. Ook in deze vijver zijn waterlelies, gele lis en groene kikkers terug te vinden.

In de Japanse tuin ligt een klein vijvertje van ongeveer 1 x 1,5 meter met een diepte van 60 centimeter. Met behulp van Hoornblad wordt dit water helder gehouden. De groene kikkers vinden hier, zoals het hoort in een Japanse tuin, een rustige plek.

In het voorjaar, zo van half mei tot eind juni, is het paartijd voor de groene kikkers. Met veel enthousiast gekwaak maken ze hun aanwezigheid bekend om te kunnen paren. Het gekwaak gaat in die periode dag en nacht door. Geweldig om te horen. De kikkers zijn beschermde dieren dus we zijn er heel zuinig op. Helaas hebben we regelmatig bezoek van reigers die zowel vis als kikkers op het menu hebben staan.

Image